Hoe kokosolie mijn wondermiddel werd

Afgelopen jaren werd ik regelmatig op oil pulling gewezen, omdat het zo ontzettend gezond is en je dit dagelijks zou moeten doen. Op een of andere manier kreeg ik het niet voor elkaar om deze methode tot een dagelijkse routine te maken. Soms deed ik het een weekje om het daarna weer maanden te vergeten.

Toen ik serieuze problemen met mijn gebit kreeg en ik allerlei middeltjes ging gebruiken om de ontsteking die diep in mijn kaak zat rustig te krijgen kwam oil pulling via een biologische tandarts en een orthomoleculair therapeut toch weer op mijn pad.

Wat is oil pulling nu precies?

Het is een methode uit India, ontstaan vanuit de Ayurvedische volksgeneeskunde die al duizenden jaren bestaat en vooral in landen als India in de dagelijkse routine wordt toegepast. Ze zeggen dat deze methode je vele gezondheidsvoordelen zal opleveren.

Hoe werkt oil pulling:

Je doet dit elke dag minimaal 1 keer, maar heb je meerdere klachten dan wordt het aangeraden om dit 3 maal daags te doen.

Stap 1.
Oil pulling doe je liefst op een lege maag, of ongeveer twee uur na de maaltijd. Ik heb tegenwoordig een pot met kokosolie in de badkamer staan. Dit maakt het dagelijkse ritueel makkelijker, want dan kan je het spoelen (wat ook ‘trekken’ wordt genoemd) onder de douche doen.

Stap 2. 
Je neemt één eetlepel koudgeperste (kokos)olie of sesamolie in je mond, je slikt dit niet door. Je kan het beste kokosolie gebruiken, liefst een biologische uit een glazen pot. Zelf gebruik ik kokosolie van de Body & Fit Shop of welke er in de aanbieding is bij de Online Drogist.

Spoel/trek de olie ongeveer 15 tot 20 minuten door je mond. De olie moet door je mond geduwd en getrokken worden, tussen je tanden en je kiezen door. Ik doe het wanneer ik onder de douche sta, maar je kunt dit ook goed toepassen wanneer je je ontbijt maakt, de krant leest, achter de computer zit, of welk moment werkt voor jou.

Wanneer je het doet tijdens je dagelijkse bezigheden is het veel makkelijker vol te houden, zo wordt oil pulling onderdeel van je dagelijkse routine.

Stap 3.
Spuug de olie na 15 tot 20 minuten uit. Sommige mensen doen het in het toilet, of in een zakje, of in een stuk keukenrol, zelf doe ik het vaak gewoon in de prullenbak. Absoluut niet in je wastafel doen want dan kan je afvoer verstopt raken omdat de olie weer stolt. Wanneer je het uitspuugt is de olie wit tot wit romig van kleur geworden, dit komt omdat er zich duizenden kleine luchtbelletjes vormen in het olie-speeksel mengsel.

Stap 4.
Spoel je mond met lauwwarm water en spuug het water uit. Nu kun je je tandenpoetsen zoals je gewend bent.

Tips om het maximale voordeel uit oil pulling te halen:

De eerste paar keer dat je dit gaat doen is 15-20 minuten best lang. Je moet een beetje wennen aan het gevoel, wees niet te streng voor jezelf en doe het zolang het prettig voelt en begin bijvoorbeeld met 5 minuten per dag en bouw het dagelijks op. 

Oorspronkelijk werd er sesamolie gebruikt voor deze methode, maar steeds meer mensen gebruiken kokosolie omwille van de antibacteriële werking. Ik heb altijd kokosolie in huis omdat het veel therapeutische voordelen heeft en ik vind dit echt de prettigste olie om oil pulling mee te doen.

Vanwege de sterk reinigende eigenschappen lijkt kokosolie ook de meest krachtige variant.

Als je houdt van een frissere smaak tijdens het spoelen kun je ook een druppel tea-tree olie of pepermunt olie toevoegen. Na het spoelen voelen je tanden glad en fris aan.

Poets je tanden, bij voorkeur met een natuurlijke tandpasta. Ik gebruik zelf de tandpasta van Blue’m maar er zijn vele andere natuurlijke tandpasta’s.

Ook kun je je je tong schrapen na of voor het poetsen, wat je zelf het prettigste vindt. Zelf vind ik deze tongschraper van Healthylife erg makkelijk in gebruik en krijg je niet het kokhals effect.

Oil pulling is een heel makkelijke, goedkope en natuurlijke manier van ontgiften. Een goede weerstand begint in je mond, wist je dat? Wanneer je wakker wordt zit je mond vol met bacteriën die ’s nachts zijn uitgescheiden in je mond. Een veel voorkomende is de streptococcus mutans, die plak en tandbederf kan veroorzaken.

Deze kun je met oil pulling efficiënt verwijderen, omdat de bacteriën hechten aan de olie waarmee je spoelt. Een eenvoudigere en goedkopere manier van detoxen bestaat er eigenlijk niet.

Wat kunnen de gezondheidsvoordelen van oil pulling zijn:

• Het verwijderd vervelende bacteriën
• Het voorkomt slechte adem
• Het voorkomt ontstoken tandvlees
• Het zorgt voor minder tandplak
• Je ervaart wittere tanden en zachtere lippen

Oil pulling kan zelfs voordelen hebben bij:

• Slaapproblemen
• Hoge bloeddruk
• Chronische infecties
• Tandvleesontstekingen
• Wittere tanden
• Activeren van de stofwisseling
• Stressreductie
• Betere darmflora
• Meer energie
• Mooiere huid
• Hormoonhuishouding balans

Let op: in het begin kunnen klachten iets verergeren voordat je resultaat merkt. Zelf was ik na een paar dagen een beetje misselijk. Even volgehouden en het trok weg.

Natuurlijk is oil pulling geen magisch medicijn en met serieuze klachten moet je natuurlijk altijd naar je arts gaan.

Oil pulling geneest geen kwalen of ziektes. Het is een manier om bacteriën uit de mond te weren en stress op het immuunsysteem te verminderen, waardoor je lichaam in staat gesteld wordt zichzelf makkelijker te genezen. Dit proces kan heel veel, maar niet alle problemen voorkomen.

Zorg altijd dat je voldoende (gezuiverd) water drinkt na de oil pulling, ook verdeeld over de dag, zodat de afvalstoffen beter door je lichaam afgevoerd kunnen worden.

Zelf vind ik het inmiddels echt heel prettig om de dag te beginnen met mijn oil pulling ritueel; immers is het onmogelijk om te praten tijdens de oil pulling dus in alle rust doe ik mijn ochtendritueel. Het voelt bijna meditatief voor mij. Er zijn veel meer mensen trouwens die tijdens deze 20 minuten mediteren en zo heel relaxed de dag beginnen.

Wil jij starten maar nog meer informatie vooraf lezen? Mijn tip is dan: Oil pulling van Dr. Bruce Fife. Vooral ook omdat hij hierin beschrijft dat alle ziektes in principe ontstaan in de mond. Het klinkt misschien gek maar na het lezen van dit boek begrijp je wel (beter) hoe het werkt met je (mond)gezondheid.

De eerste 5 hoofdstukken was ik enigszins geschokt om te lezen wat almagaan vullingen, wortelkanaalbehandelingen en “verkeerd” trekken van kiezen en tanden voor invloed hebben op je algehele gezondheid. Gelukkig volgen er daarna veel oplossingen over hoe je je mondgezondheid kan verbeteren.

Mocht je vragen hebben of wil je jouw ervaring met oil pulling met me willen delen, laat het me weten.

Mocht je het boek van Dr. Bruce Fife ook willen lezen dan kun je deze bestellen via Succesboeken of via Bol.com  of bij je plaatselijke boekhandel.

Liefs Bianca

Delen
Delen
Delen
Delen
Delen
Scroll naar boven